- Fondatorii
- Posts
- 🟡 Strategia prețurilor premium și cum să o folosești eficient
🟡 Strategia prețurilor premium și cum să o folosești eficient
Tu ai da 1,8 milioane de dolari pentru un domeniu?

Bună dimineața! Primești aceste rânduri de pe plajă. Tu de unde ne citești?
În fiecare loc în care mă duc, prima întrebare la care reflectez este asta: „Mi-ar plăcea să trăiesc aici măcar 2 - 3 ani?”.
Zakynthos este fain, dar nu este unul dintre ele.
Mai caut. 😀
Vreau și mare, vreau și munte, aș vrea să fie și un oraș mare (măcar pe aproape), dar și o comunitate în care să mă simt inspirat să fac lucruri mărețe.
Ah… și să am ocazii/context să fac mai mult sport.
Plus muzică și distracție.
Ce țară/oraș crezi că s-ar potrivi descrierii mele sau unde te-ai muta tu dacă ai putea trăi oriunde? Lasă o recomandare aici în comentarii.
Subiectele de azi:
✅ Economii sau investiții? Care e diferența?
✅ Încărcare lentă, vânzări și mai lente
✅ De ce este nișarea un avantaj competitiv
✅ Strategia prețurilor premium și cum să o folosești eficient
Dacă ai primit acest newsletter de la un prieten:
1 - Mulțumește-i, pentru că are gusturi excelente
2 - Abonează-te și tu gratuit dintr-un click 👉️ «AICI» 👈️
NOUTĂȚI DIN LUME

(Sursă imagine: Google)
🏓 Suflecă-ți mânecile! Echipa de la Google Deepmind a dezvoltat un robot capabil să joace ping-pong la nivel amator.
📉 Când bursele se prăbușesc, decât să te panichezi, rămâi calm și gândește strategic. Vezi aici recomandările analiștilor XTB în situațiile criză.
💁♂️ Cât câștigă în medie un ospătar pe litoral? Și cât de eficientă a fost în ultimul an noua impozitare pentru banii primiți sub formă de bacșiș?
🧑🚀 Vezi primul studiu arheologic în spațiu, în care astronauții au analizat cum s-a transformat Stația Spațială Internațională în ultimii 20 de ani, într-o „microsocietate” adaptată nevoilor echipajului.
💉 Un doctor din China a îndepărtat o tumoare pulmonară de la 4.800 de kilometri distanță, cu ajutorul unui robot. În timp ce pacientul era anesteziat într-un spital rural, medicul opera dintr-o clinică de top din Shanghai.
👀 Goana după atenția generației Z. Google și Meta vizează adolescenții cu vârste între 13 și 17 ani - o colaborare secretă, dezvăluită recent de Financial Times.
🍷 Anul trecut am cheltuit peste 268 de milioane de euro pe vinuri de import. Află aici care sunt cele top 10 cele mai mai dorite importuri de calitate în România.
🌊 Valuri de E.coli pe litoral. Teste făcute în patru stațiuni arată că nivelul de E.coli din apă este de 100 de ori mai mare decât cel raportat de DSP și de trei ori peste limita legală.
INVESTIȚII
Economii sau investiții? Care e diferența?
Chiar dacă sunt două concepte care par similare - economiile și investițiile servesc scopuri diferite și au impacturi variate asupra viitorului tău financiar.
Atunci când economisești, pui bani deoparte într-un loc sigur, unde știi că aceștia îți vor fi la îndemână pentru orice urgență sau cheltuieli mari neplanificate.
Banii economisiți sunt ușor accesibii și nu implică riscuri mari - dar nici nu vei câștiga mult din ei, deoarece dobânzile la economii sunt, de obicei, destul de mici.
Atunci când investești - fie că vorbim de active precum acțiuni, obligațiuni, fonduri mutuale etc. - scopul tău este de a face acei bani să crească în timp.
Investițiile vin de obicei cu riscuri, ceea ce înseamnă că prețurile pot fluctua, iar uneori poți pierde bani pe termen scurt.
Economisește pentru siguranța pe termen scurt
Banii economisiți îți servesc ca o plasă de siguranță în momentele neprevăzute ale vieții, cum ar fi:
💰 Cheltuieli pe termen scurt: dacă în următorii ani planifici să cumperi o mașină, să faci un avans pentru o casă sau să pleci în vacanțe, economiile te vor ajuta să atingi aceste obiective, fără a te îndatora sau a te expune la alte riscuri.
💰 Pentru un fond de urgență: sau altfel spus, acel colac de salvare care îți oferă liniște sufletească. Acesta are rolul de a acoperi cheltuielile urgente în cazul pierderii locului de muncă, problemele medicale sau reparațiile neașteptate la mașină sau casă.
💰 Pentru a scăpa de datorii: Dobânzile mari îți mănâncă rapid bugetul. Dacă ai datorii, cum ar fi cele de pe cardurile de credit, concentrează-te pe achitarea lor cât mai repede posibil. După ce scapi de toate datoriile tale, vei avea mai mulți bani disponibili pentru economii și investiții viitoare.
Investește pentru creșterea pe termen lung
Odată ce ți-ai construit o bază solidă prin economisire, este timpul să pui banii să muncească pentru tine:
📈 Când nu ai nevoie de bani imediat: Investițiile îți oferă oportunitatea de a obține randamente mai mari. Deși există riscuri, timpul este de partea ta - cu cât investeși mai mult timp, cu atât ai mai multe șanse să obții profituri semnificative.
📈 Pentru pensie: Indiferent de când planifici să te pensionezi, este important să începi să investești cât mai devreme posibil. Fondurile investite într-un cont de pensii beneficiază de avantaje fiscale și pot crește semnificativ în timp.
📈 Pentru a construi o avere: Pentru un viitor financiar solid sau moștenire pentru generațiile viitoare, investițiile bine gândite pot transforma sume relativ mici în averi considerabile pe parcursul anilor. De asemenea, un portofoliu diversificat, te ajută să-ți crești veniturile pasive și să-ți protejezi capitalul împotriva inflației sau fluctuațiilor economice.
Tu investești? Vrei să primești mai multe articole despre investiții? Spune-ne părerea ta în formularul de la finalul newsletterului.
ECONOMIE
Încărcare lentă, vânzări și mai lente
(Sursă imagine: ShopOwnerMag)
Românii sunt din ce în ce mai puțini atrași de mașinile electrice. Iar vânzările scad atât în România, cât și în țări precum Germania sau SUA.
Luna trecută, înmatriculările de EV-uri au scăzut cu aproape 70% în România. Printre motivele principale se află reducerea subvențiilor prin Rabla Plus, infrastructura de încărcare care încă e la pământ și îngrijorările legate de autonomie.
Experții spun că bulele EV încep să se spargă. Oamenii se îndreptă către mașini electrice second hand, iar lumea încă nu e pregătită pentru o schimbare atât de rapidă.
MARKETING INSPIRATION
De ce este nișarea un avantaj competitiv
Într-un mediu în care fiecare încearcă să fie cât mai vizibil, nișarea te poate ajuta să te remarci mai ușor printre competitorii tăi.
Nișarea înseamnă să alegi un segment specific al pieței și să te concentrezi să servești cât mai bine posibil acea categorie de clienți. Astfel reușești să te distingi ca un specialist, în loc de a fi perceput ca un „generalist”.
De ce să te nișezi? Iată 5 motive:
👉 Oferi mai multă valoare clienților: Deoarece reușești să înțelegi mai bine nevoile și provocările unice ale unui grup specific de clienți. Nu oferi doar soluții generale, ci dezvolți produse și servicii care rezolvă direct problemele lor particulare.
👉 Ești mai eficient: Tu sau angajații tăi, lucrând pe proiecte similare, veți dezvolta mai rapid competențe specializate și procese interne optimizate.
👉 Îți câștigi mai rapid reputația de expert: Clienții te vor percepe ca pe un lider de piață în acea nișă, ceea ce le crește încrederea în serviciile tale. Acest lucru duce la contracte mai mari, termeni mai favorabili și relații de lungă durată.
👉 Numărul competitorilor tăi scade: Comparativ cu cei care încearcă să acopere cât mai multe segmente de piață. Soluțiile unei firme nișate vor fi întotdeauna mai greu de înlocuit.
👉 ROI mai mare: atunci când îți direcționezi resursele către un public bine definit, acestea aduc rezultate mai bune. Mesajele tale vor deveni mai relevante și mai persuasive, iar testimonialele și studiile de caz vor fi mai convingătoare.
Citește și...
🤔 Când încerci să servești pe toată lumea, ajungi să nu mai servești pe nimeni. Citește aici mai multe despre nișare și de ce e important să ai un client ideal bine definit.
🏊 [VIDEO] Tu ai văzut una dintre cele mai recente campanii Coca Cola? Fiind unul dintre principalii sponsori ai Jocurilor Olimpice, brandul a scos recent o campanie reușită prin care subliniază că deși participanții sunt în competiție unul cu celălalt, ceea ce contează cu adevărat este respectul, dragostea și unitatea. Vezi reclama aici.
⏰ Rămâi la curent. Intră aici și recapitulează actualizările platformelor de Social Media din iulie 2024.
E-COMMERCE
Strategia prețurilor premium și cum să o folosești eficient
(Sursă imagine: Priceva)
Ai prețuri premium atunci când îți vinzi produsele sau serviciile la sume mult mai mari decât concurența ta.
Însă, prețurile mari cer și motive mai solide pentru care soliciți acei bani. De asemenea, asta înseamnă că va trebui să oferi și mai multă valoare clienților tăi.
Iată câteva situații în care știi că poți încasa mai mulți bani pentru serviciile și produsele tale:
🌟 Ești primul pe piață: Lansezi ceva unic, pentru care poți cere un preț premium, neavând competiție directă.
🌟 Oferi produse unice sau rare: Pentru care clienții sunt dispuși să plătească mai mult.
🌟 Vinzi articole de lux: Produsele tale sunt asociate cu un statut social înalt sau sunt fabricate din materiale de înaltă calitate.
🌟 Produci o cantitate limitată: Ofertele tale sunt exclusive.
🌟 Oferi personalizare: Clienții iubesc să-și pună amprenta personală pe produsele alese de ei.
Dacă vrei să afli mai multe despre cum poți face o strategie pentru a-ți crește prețurile și să vezi câteva exemple, citește acest articol.
TECH TRENDS
(Sursă imagine: Evrimagaci)
🤝 California și NVIDIA tocmai au dat startul unei colaborări de top în AI, menită să ofere traininguri, certificări și resurse AI pentru studenți, profesori și muncitori.
😮 O decizie înțeleaptă sau nebunie? Startup-ul care a dat 1,8 milioane de dolari pe domeniul friend.com.
🤖 [VIDEO] A pornit la drum ca un proiect non-profit, iar astăzi valorează peste 80 de miliarde de dolari. Vezi aici reportajul CNBC despre cum a devenit OpenAI unul dintre cele mai valoroase startup-uri de AI.