🟡 Mă ajuți cu un click?

[#49] Cum ne cheltuim banii la Pepco

💬 Parcă ieri am anunțat că dăm startul la Newsletterul 🟡 Fondatorii și uite că imediat ajungem la ediția #50!

După cum vezi, săptămână de săptămână mai introducem câte o secțiune, mai rearanjăm conținutul, mai șlefuim pe ici-colo... 

Ca tu, cu fiecare newsletter să știi mai mult. Iar noi, cu fiecare feedback, să facem mai bine.

Așa că vreau doar să-ți reamintesc că, la finalul fiecărui newsletter, găsești un formular prin care așteptăm să ne împărtășești părerea ta, cu un singur click.

Ne ajută mai mult decât crezi. 🙏

Subiectele de azi:

Cauți apartament? Vezi topul orașelor pentru credite ipotecare

 Cum să folosești storytellingul în comunicarea ta

Cum ne cheltuim banii la Pepco?

Univesitățile abia pot ține pasul cu evoluția AI

Dacă ai primit acest newsletter de la un prieten:

1 - Mulțumește-i, pentru că are gusturi excelente

2 - Abonează-te și tu gratuit dintr-un click 👉️ «AICI» 👈️

NOUTĂȚI DIN LUME

(Sursă imagine: Project Jurisprudence)

🦉 Avantajul faptului că ești o bufniță de noapte. Un studiu a arătat că cei care se culcă târziu sunt mai ageri la teste de inteligență și memorie. Deși durata somnului râmâne importantă pentru funcția creierului, rezultatele spun că  "bufnițele" au scoruri cognitive mai bune.

🧳 Ce ai în bagaj? Amestecul de condimente iubit de americani, Everything But the Bagel de la Trader Joe's, este confiscat la aeroporturile din Coreea de Sud. Produsul care conține semințe de mac, este considerat narcotic de autoritățile coreene.

⚠️ AI, grijă! Google lansează Coalition for Secure AI (CoSAI), împreună cu giganți precum Amazon, Microsoft și OpenAI. Aceștia vor dezvolta soluții open source pentru a preveni breșele de date în AI. Scopul coaliției este de a asigura că viitorul AI-ului nu este doar smart, ci și sigur.

🙄 85% dintre angajați spun că au colegi enervanți. La un moment dat, fiecare dintre noi am avut de a face cu un hoț de merite, un micromanager insistent sau un plângăcios cronic - după cum au arătat rezultatele unui studiu Kickresume. 53% dintre respondenți consideră că munca de la distanță este singura lor scăpare.

🚗  „Sunt doar un cumpărător de bună credință!” În primele 6 luni din 2024, polițiștii de frontieră au raportat 167 de mașini furate - cu 60% mai mult decât anul trecut. Cele mai multe s-au găsit la granițele cu Ungaria, Bulgaria și Moldova.

💰 Cumpărăm străinii. Compania românească Red Point Software Solutions a preluat integral Ness Technologies Ro - furnizor de soluții și servicii IT. În timp ce Ness a înregistrat pierderi majore în 2023, Red Point se laudă cu o creștere a profitului de 255%.

ECONOMIE
Cauți apartament? Vezi topul orașelor pentru credite ipotecare

(Sursă imagine: Apatment Therapy)

Achiziționarea unui apartament este o provocare din ce în ce mai mare pentru tinerii din România. Totuși, un nou studiu realizat de Imobiliare.ro Finance ne arată că sunt încă orașe unde această achiziție este mai accesibilă.

În contextul în care prețurile locuințelor sunt într-o continuă creștere, iar dobânzile fluctuează, veniturile medii nete ale angajaților români sunt esențiale pentru a obține un credit ipotecar.

Hai să vedem care e situația în funcție de oraș:

🏢 București

Capitala este un loc potrivit celor care vor să-și cumpere un apartament printr-un credit ipotecar. Salariul mediu net este cu 2.300 lei peste venitul minim necesar pentru un împrumut cu avans de 20%. Deși prețurile au crescut cu 13% față de vara trecută, iar ratele lunare cu 170 de lei - studiul arată că acesta este una dintre cele mai mici creșteri din top.

 

🏢 Timișoara

În Timișoara, prețul mediu pentru un apartament a crescut cu 10% într-un an, ajungând la 1.616 euro/mp. Venitul necesar pentru un credit ipotecar a crescut cu doar 230 lei, iar rata lunară cu 103 lei, cea mai mică creștere din orașele analizate. Cu un câștig salarial mediu net de 4.094 lei, e destul de ușor să obții un credit aici.

 

🏢 Iași

Iașiul a înregistrat o creștere a prețurilor de aproape 15%, ceea ce înseamnă că un apartament cu 2 camere costă acum cu 10.150 euro mai mult decât anul trecut. Pentru a obține un credit, ai nevoie de un venit lunar de cel puțin 4.061 lei. Rata lunară a crescut cu 170 lei, dar e încă accesibilă pentru cei mai mulți ieșeni.

 

🏢 Constanța

În Constanța, prețurile au crescut cu 10%, ceea ce înseamnă că acum plătești 83.300 euro pentru un apartament cu 2 camere. Venitul mediu net de 4.674 lei este suficient pentru a acoperi venitul minim necesar de 4.224 lei pentru un credit. Din moment ce rata lunară a crescut cu doar 111 lei, Constanța e considerat un loc bun pentru achiziții imobiliare.

MARKETING INSPIRATION
Cum să folosești storytellingul în comunicarea ta

(Sursă imagine: All Business)

Nu e de mirare că unele companii își numesc directorii de marketing "Chief Storytellers" sau "Chief Storytelling Officers"...

Poveștile au o putere incredibilă. Iar acestea nu sunt doar simple narațiuni, ci instrumente care pot transforma complet modul în care clienții îți percep brandul.

Asta pentru că poveștile:

✍ Te ajută să creezi o legătură emoțională între brandul și publicul tău. În momentul în care povestea ta rezonează cu experiențele și dorințele cuiva, ai câștigat un client fidel.

✍ Sunt mai ușor de memorat, decât informațiile și faptele seci. O reclamă care spune o poveste captivantă va fi mai bine reținută decât una care prezintă doar caracteristicile unui produs.

✍ Pot fi împărtășite. O poveste interesantă se răspândește mai ușor printre oameni și astfel îți poți crește vizibilitatea fără costuri suplimentare.

✍ Transformă conceptele complexe în informații mai ușor de înțeles. Dacă ai un produs cu multe detalii tehnice, o poveste bună poate să simplifice comunicarea cu clientul tău.

Te ajută să te diferențiezi. Într-o piață aglomerată, o poveste originală și autentică te face memorabil. 

 

Cum să-ți creezi propria poveste de brand

Vestea bună este că nu trebuie să fii o companie de top cu un întreg departament de marketing pentru a folosi eficient storytellingul în comunicarea ta. 

Pentru început, poți urmări o structură simplă:

👉 Introducere: Exact ca în începutul unui film, prezintă lumea în care se desfășoară povestea și personajele principale. Creează un context și atrage atenția. Cum arată lumea clienților tăi înainte să-ți folosească produsul? 

👉 Intriga sau conflictul: Acesta este scânteia care determină publicul să te ia în considerare. Care este dorința/problema pe care produsul tău o poate rezolva? Ce alimentează sau amenință motivația publicului? 

👉 Deznodământ: Arată cum îi poți rezolva problema clientului tău și care sunt beneficiile pe care le câștigă. De asemenea, explică-i de ce și cum se îmbunătățește viața lui după ce folosește produsul tău.

Care sunt secretele unei povești care vinde? Dacă vrei să înveți mai multe despre cum să folosești eficient storytellingul în comunicarea ta și să vezi câteva exemple de campanii care au avut succes, găsești aici un articol util.

Din ce se mai frământă în online...

💡 [STUDIU DE CAZ]  Fotografiile de Stock și imaginile generate de AI sunt ieftine și utile... dar sunt eficiente (și suficiente) atunci când vrei ca brandul tău să strălucească și să-ți ridice identitatea vizuală la un nou nivel? 

Mai multe despre acest subiect ne spune Marketing Sherpa, în următorul studiu de caz.

Timpul costă și fiecare minut contează... mai ales în vânzări. Dar chiar și cei mai buni oameni de vânzări cad uneori în capcanele care le consumă ore prețioase. 

În acest articol, Hubspot ne prezintă care sunt cele mai comune 6 motive cu care ne pierdem timpul și oferă soluții de la experți în time management.

E-COMMERCE
Cum ne cheltuim banii la Pepco? 

(Sursă imagine: Profit.ro)

Retailerul polonez cunoscut pentru prețurile accesibile și gama variată de produse a devenit rapid un loc de cumpărături preferat de mulți români.

Cel mai recent studiu realizat de Pepco ne dezvăluie câteva dintre comportamentele și preferințele cumpărătorilor români:

🛒 Românii cheltuie în medie 70 de lei pe sesiune de cumpărături la Pepco, similar cu celelalte țări în care retailerul este prezent;

🛒 62% dintre clienții români vizitează Pepco de cel puțin 2-3 ori pe lună - fiind cel mai mare procent din toate țările;

🛒 71% dintre vizitele la Pepco se termină cu o achiziție, puțin peste media internațională de 69%;

🛒 82% dintre cumpărători sunt femei, cu o vârstă medie de 40 de ani, iar majoritatea sunt profesional active;

🛒 Venitul mediu pe gospodărie al cumpărătorilor români este de 1.268 euro, mai mic decât media internațională de 1.611 euro;

🛒68% dintre români preferă Pepco pentru prețurile mici, iar 49% pentru diversitatea produselor;

🛒Cele mai cumpărate articole includ decorațiuni, accesorii și articole pentru casă (75%), produse de curățenie și depozitare (71%), articole de baie (65%) și bucătărie (64%);

🛒 Aproape 40% dintre clienți spun că situația lor financiară s-a înrăutățit din cauza inflației, iar din cauza asta apreciază și mai mult ofertele accesibile ale Pepco;

TECH TRENDS
Univesitățile abia pot ține pasul cu evoluția AI

(Sursă imagine: Business Insider)

Inteligența artificială aduce din ce în ce mai multe inovații și schimbări tehnologice - motiv pentru care universitățile se află într-o continuă luptă pentru a rămâne relevante și competitive.

În timp ce giganți precum Google și OpenAI sunt înarmați cu resurse financiare imense și acces la cele mai avansate tehnologii...instituțiile se străduiesc să țină pasul, investind în infrastructură și căutând noi modalități de colaborare și inovare.

Modelele AI avansate pot costa peste 50 de milioane de dolari. Din acest motiv, instituțiile academice trebuie să fie creative și să colaboreze între ele, dar și să fie deschiși să lege parteneriate cu industria tech. 

E mai mult ca sigur că universitățile au nevoie de companiile tech. Dar oare cât timp vor avea nevoie companiile de universități?

Între timp...

🎨 Microsoft tocmai a lansat aplicația Designer pentru iOS și Android. Aceasta folosește inteligența artificială pentru a crea și edita rapid imagini, punând la dispoziție funcții precum eliminarea rapidă a fundalurilor și creare de colaje.

🤭 AI-ul e mai amuzant ca oamenii. Cel puțin asta spun cercetătorii, în urma unui studiu în care au pus ChatGPT în competiție cu oamenii în diverse provocări. AI a câștigat la majoritatea categoriilor, cu aproape 70% dintre voturi.