• Fondatorii
  • Posts
  • 🟡 De ce să investești în branding pe timp de criză

🟡 De ce să investești în branding pe timp de criză

[#59] Ce este „spaving” și cum îți afectează buzunarul

Astăzi e Ziua Internațională a Pisicilor. 🐱

Și fie că ești un iubitor de feline sau preferi cățeii, există aspecte în care o pisică ar putea să-ți țină lejer câteva lecții de business.

Cum ar fi să ai grijă să aterizezi mereu pe picioarele tale – indiferent de înălțimea de la care ai căzut sau de cât de dureroasă a fost aterizarea.

Sau să-ți cunoști valoarea și să știi cât meriți tu și munca ta, chiar dacă asta presupune uneori să accepți singurătatea.

Dar nu în ultimul rând, joacă pentru a câștiga. Indiferent de cât de mult te distrezi în călătoria ta ca antreprenor... fii cu ochii mereu pe obiectivele tale.

Mai ales în momentele de criză... pentru care ți-am scris câteva rânduri la secțiunea de marketing. 👇

Subiectele de azi:

Cum fură OpenAI ideile youtuberilor

Ce impact au schimbările climatice asupra afacerilor românești?

De ce să investești în branding pe timp de criză

Ce este „spaving” și cum îți afectează buzunarul

Meta a eliminat opțiunea de excludere detaliată în campaniile de reclame

Dacă ai primit acest newsletter de la un prieten:

1 - Mulțumește-i, pentru că are gusturi excelente

2 - Abonează-te și tu gratuit dintr-un click 👉️ «AICI» 👈️

NOUTĂȚI DIN LUME

(Sursă imagine: Digi24)

⚛️ Fizica e cool. Iar cei 5 elevi care au reprezentat România la a 54-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Fizică, desfășurată la Isfahan, Iran sunt și mai cool. Liceenii au adus acasă 3 medalii de aur și 2 de argint.

🚨 OpenAI fură ideile youtuberilor. David Millette cere despăgubiri de 5 milioane de dolari, în numele tuturor creatorilor, după ce compania ar fi folosit un milion de ore de video transcrise pentru a-și perfecționa AI-ul.

🇷🇴 Baby Boom în Germania. În timp ce țara se confruntă cu o criză demografică majoră, în vest se naște o mică Românie. În ultimele 2 decenii, numărul de copii născuți de mame românce în Germania a crescut de aproape 10x.

🏃 Arăți bine, te simți bine, performezi mai bine. Dar totuși, ce înseamnă ca un echipament sportiv să-ți dea un avantaj competitiv și când devine acesta o uniformă care ridică mai degrabă câteva sprâncene? Explică aici CNN într-un nou articol din seria Dress Codes.

🎁 Fără recompense, dar cu mai puține griji. TikTok a renunțat la programul de recompense din Uniunea Europeană, în urma presiunilor Comisiei Europene.

ECONOMIE
Ce impact au schimbările climatice asupra afacerilor românești?

(Sursă imagine: BusinessOutReach)

Din ce în ce mai mulți antreprenori sunt conștienți de necesitatea adoptării unor practici sustenabile și sunt de acord că energia regenerabilă ar putea avea un impact pozitiv asupra afacerii.

Totuși, foarte puțini au făcut pași concreți în această direcție.

Lipsa resurselor financiare și a cunoștințelor necesare, dar și lipsa timpului, sunt principalele obstacole care îi împiedică pe antreprenori să implementeze strategiile de sustenabilitate.

Un studiu realizat de IRES pentru Academia de Sustenabilitate arată că:

♻️Peste 75% dintre antreprenorii chestionați consideră că schimbările climatice afectează negativ mediul de afaceri;

♻️ 6 din 10 antreprenori cred că energia regenerabilă este esențială pentru succesul companiei lor;

♻️ Cele mai comune acțiuni de sustenabilitate includ emiterea facturilor electronice, colectarea selectivă a deșeurilor și iluminatul eficient;

♻️ Principalele bariere în adoptarea sustenabilității sunt costurile ridicate și lipsa informațiilor;

♻️ Doar 3% dintre IMM-uri au un angajat dedicat exclusiv sustenabilității, deciziile fiind luate de obicei de proprietar sau CEO;

♻️ Peste 70% dintre antreprenori nu au stabilit obiective de sustenabilitate pentru afacerile lor;

♻️ 82% dintre antreprenori sunt dornici să învețe mai multe despre sustenabilitate, preferând cursurile online;

MARKETING INSPIRATION
De ce să investești în branding pe timp de criză

(Sursă imagine: DesignRush)

Trăim vremuri VUCA - adică volatile, nesigure, complexe și ambigue. Iar în astfel de vremuri, instinctul tău de antreprenori îți spune să reduci cheltuilelile și să joci defensiv.

Însă nu lăsa emoțiile să-ți dicteze acțiunile.

Deoarece criza poate fi o oportunitate deghizată. 🤫

Asta pentru că atunci când incertitudinea domnește, consumatorii se îndreaptă spre brandurile care le oferă confort și siguranță. 

Aceste branduri nu sunt doar un nume întipărit în mintea consumatorilor, ci și simboluri ale calității, fiabilității și stabilității.

Iar pe timp de criză, brandurile puternice în loc să se retragă, aleg să inoveze și să își întărească poziția pe piață.

Cum poți face și tu la fel?

Iată 5 metode prin care să oferi mai multă atenție brandului tău pe timp de criză:

💡 Cunoaște-ți publicul țintă: Fricile, nevoile și comportamentele consumatorilor se schimbă în vremurile incerte. Află ce îi motivează acum și adaptează-ți oferta pentru a le răspunde nevoilor.

💡 Investește în echipa ta: Asigură-te că echipa ta știe cum să transmită eficient valorile brandului tău, atât în interiorul, cât și în exteriorul afacerii tale.

💡 Rămâi la zi cu tehnologia: Adoptă soluții digitale eficiente care îți îmbunătățesc prezența pe piață - de la software-uri de gestionare până la platforme de marketing automatizate.

💡 Extinde-ți canalele de comunicare: Fii prezent acolo unde sunt clienții tăi. Folosește social media, podcasturi sau leagă parteneriate pentru a-ți face vocea auzită.

💡 Explorează piețe noi: Găsește nișe neexploatate și încearcă să intri pe piețe noi. Crizele deschid întotdeauna noi oportunități de creștere.

 

Vrei să înțelegi mai bine cum te poți folosi de puterea brandului tău în perioadele de criză? Citește mai multe aici.

Din ce se mai frământă în online...

🤯 Te simți copleșit? Nu ești singur. Statisticile spun că peste jumătate din marketeri sunt aproape de burnout. Stacked Marketer explică aici cum să faci față presiunilor financiare, evoluției rapide a tehnologiilor și diversificării canalelor de marketing.

📣 Meta a eliminat opțiunea de excludere detaliată în campaniile de reclame. Compania anunță că noile campanii nu vor mai avea excluderi detaliate, iar cele existente vor mai putea folosi această opțiune până în 2025. 

🔍 În ciuda AI-ului care promite să schimbe felul în care folosim motoarele de căutare, Google rămâne liderul căutărilor online. Compania continuă să domine piața, având de peste 290x mai mulți utilizatori decât cel mai mare competitor AI, Perplexity.

E-COMMERCE
Ce este „spaving” și cum îți afectează buzunarul

Nimic nu e gratis. Chiar și promisiunile care ne spun că ne ajută să economisim bani... de obicei au un preț ascuns în spate.

Cam asta înseamnă și noul trend de „spaving”, care la prima vedere, pare să fie o soluție convenabilă pentru buzunarele afectate de inflație. 

Dar în realitate, este o nouă metodă a marketerilor creativi, care reușesc să te facă să cheltui mai mult decât îți propui inițial.

Spaving-ul a câștigat rapid popularitate ca strategie de marketing, deoarece se bazează pe psihologia consumatorului și pe dorința oamenilor de a simți că obțin un avantaj financiar atunci când fac cumpărături.

Hai să vedem câteva exemple:

🛍️ „Adaugă produse de x lei în coșul de cumpărături și beneficiezi de transport gratuit.” Deși inițial sună convenabil, ajungi să cheltui mai mult decât intenționai pe produse inutile, doar pentru a „economisi” costul transportului.

🛍️ Promoții de tip „Cumpără două și primești al treilea la jumătate de preț”. Chiar dacă pe moment pare o afacere bună, ajungi să cheltui mai mult decât ar fi fost necesar.

🛍️ Amazon Prime, Netflix sau alte platforme de streaming și cumpărături online folosesc spaving-ul pentru a atrage clienți. Abonamentul anual poate părea o investiție bună, dar de multe ori consumatorii plătesc pentru servicii de care nu se folosesc suficient. 

🛍️ Meniurile combo și ofertele speciale la restaurantele de tip fast-food, nu te ajută să economisești bani, ci să cumperi mai mult decât intenționai inițial. Dar știm că acel meniu mare la preț avantajos, sună prea tentant. :)

TECH TRENDS

(Sursă imagine: BusinessInsider)

🏿 Neuralink a realizat cu succes cel de-al doilea implant cerebral. Elon Musk promite că alte 8 implanturi vor fi realizate anul acesta, care vor revoluționa viețile oamenilor cu dizabilități.

⚔️ Un nou front în lupta pentru drepturile de autor. În industria muzicală, artiștii sunt furioși și dau în judecată companii de AI ca Udio, susținând că acestea inundă piața cu imitații ieftine ale pieselor lor.

🔗 OpenAI ezită să implementeze marcaje pentru textele generate de ChatGPT, deși această tehnologie este gata de lansare de aproape un an.  Aproape 30% dintre utilizatori au spus că ar utiliza ChatGPT mai puțin dacă textele ar fi marcate.