- Fondatorii
- Posts
- 🟡 Crezi că ai o zi proastă?
🟡 Crezi că ai o zi proastă?
[#45] Partea întunecată a industriei beauty

Crezi că ai o zi proastă? 😅
E una când îți verși din greșeală cafeaua. Alta când pică Facebook-ul și ți se opresc reclamele câteva minute.
Dar să ai mii de clienți nervoși „la ușă”, iar singurul om care te poate ajuta îți spune că „mai durează ceva timp” până îți rezolvă problema...
E o situație în care eu unul mă bucur că nu mă aflu. 😊
E duminică, soarele e pe cer și chiar dacă lumea se mișcă mai lent, continuăm să te ținem la curent în ritmul cu care te-ai obișnuit până acum.
Subiectele de azi:
✅ De ce se întorc mereu clienții la Burger King?
✅ Deșeurile electronice - o criză în creștere
✅ De ce nu vei avea acces la produsele AI Meta și Apple
✅ Recomandare de weekend – Partea întunecată a industriei beauty
Dacă ai primit acest newsletter de la un prieten:
1 - Mulțumește-i, pentru că are gusturi excelente
2 - Abonează-te și tu gratuit dintr-un click 👉️ «AICI» 👈️
NOUTĂȚI DIN LUME
(Sursă imagine: Indian Express)
✈️ Zboruri anulate, spitale și bănci afectate. Un bug în actualizările software ale Crowdstrike a paralizat sistemele Windows la nivel global. Aproape 1.400 de zboruri au fost anulate, iar serviciile bancare și de sănătate sunt în colaps.
🗺️ O nouă șansă pentru a călători fără bătăi de cap. Guvernul a lansat campania „Qualify Romania” și își încurajează cetățenii să-și reînnoiască vizele pentru SUA. România vrea să se califice pentru programul Visa Waiver, care permite călătorii fără viză în Statele Unite.
🖼️ 2024 - anul artei românești. Artmark raportează creșteri impresionante: +17% în licitații publice și +39.4% în vânzările private. Pe lângă faptul că picturi celebre și sculpturi contemporane au atins noi recorduri, un tablou de Tonitza s-a vândut pentru 80.000 EUR în doar 4 minute.
🎁 OpenAI sprijină ONG-urile. Compania oferă acces la ChatGPT Team la doar 20 USD pe lună pentru a ajuta organizațiile nonprofit să-și crească impactul.
✊🏼 Protestele împotriva turismului continuă în Europa. Iar UNESCO avertizează că acestea ar putea exploda, dacă oficialii nu iau măsuri serioase. În orașe precum Veneția și Barcelona, localnicii sunt exasperați de turiști. De la taxele de 5 euro din Veneția la campaniile anti-petrecere din Amsterdam, orașele încearcă să găsească soluții.
🤗 Thailanda te așteaptă cu brațele deschise. Cetățenii din 93 de țări pot vizita acum Thailanda fără viză, până la 60 de zile. În plus, au lansat și noua viză pentru nomazi digitali, „Destination Thailand”, valabilă 180 de zile.
😎 Startup-ul românesc .lumen a strâns 1 milion EUR într-o singură zi. .lumen dezvoltă ochelari high-tech pentru a îmbunătăți viața persoanelor cu deficiențe de vedere. Planul start-up-ului este să intre pe piața din SUA până în 2025 și să vândă 10.000 de ochelari până la sfârșitul anului 2026.
MARKETING WORLD
De ce se întorc mereu clienții la Burger King?
(Sursă imagine: Code This Lab)
Gamificarea este unul dintre metodele inteligente prin care poți transforma interacțiunile simple cu clienții tăi, în experiențe memorabile.
Iar pentru unul dintre cele mai mari lanțuri de fast-food, Burger King, gamificarea a devenit rețeta perfectă pentru a-și construi o bază de clienți dedicată și loială.
Hai să vedem cum:
Secretul din spatele vizitelor frecvente
Cu ocazia aniversării de 70 de ani Burger King a lansat jocul Balloon Burst. Destinat exclusiv membrilor programului de loialitate Royal Perks, utilizatorii pot participa la concursuri și să câștige puncte.
Ideea a venit după ce anterior, un alt joc din aplicație numit Cloud Float, a avut succes în promovarea băuturii Frozen Cotton Candy.
Gamificarea nu doar că a oferit o experiență distractivă utilizatorilor, dar a ajutat brandul să crească loialitatea clienților și să construiască o relație emoțională cu aceștia.
Clienții se simt mereu câștigători
Scopul Burger King nu este doar să ofere recompense și oferte. Ei vor să capteze și să mențină atenția publicului lor, până ce aceștia simt o conexiune reală cu brandul.
Jocurile sunt concepute în așa fel încât să determine clienții să revină atât în restaurante, cât și în aplicație.
Iar cât timp clienții simt că angajamentul lor este răsplătit, Burger King se concentrează pe a-și maximiza veniturile vizitatorilor din restaurant.
Old School + New Cool
Chiar dacă jocurile sunt mai atrăgătoare tinerilor din generația Z și milenialilor, Burger King nu uită nici de publicul mai în vârstă.
Prin jocuri precum Balloon Burst, care evocă elemente clasice de carnaval și personaje populare din trecutul Burger King - brandul atrage oameni de toate vârstele, combinând nostalgia cu distracția.
(Sursă imagine: Afaqs!)
🔥 După 70 de ani, focul încă arde – campania provocatoare prin care Burger King și-a subliniat poziția puternică pe piață, chiar și după 7 decenii.
E-COMMERCE
Deșeurile electronice - o criză în creștere
(Sursă imagine: Adobe Stock)
Producția globală de e-waste crește de 5x mai rapid, decât reușim să o reciclăm. Iar conform unui raport al ONU, până în 2022 am reușit să generăm la nivel global 62 de milioane de tone de deșeuri electronice.
Ce înseamnă e-waste?
E-waste reprezintă orice dispozitiv electronic aruncat, fie că este vorba de un telefon vechi, un laptop defect sau chiar o jucărie cu baterie.
Aceste produse conțin adesea substanțe toxice, precum mercurul, care pot dăuna sănătății și mediului dacă nu sunt gestionate corect.
Ce spun statisticile?
🔋 Până în 2030, se așteaptă ca e-waste să ajungă la 82 milioane de tone, o creștere suplimentară de 33%
🔋 Doar 22,3% din deșeurile electronice au fost corect colectate și reciclate în 2022
🔋 62 miliarde de dolari în resurse naturale recuperabile au fost pierduți din cauza reciclării insuficiente în 2022
🔋 Europa are o rată de colectare și reciclare de 42,8%, în timp ce Africa este sub 1%
🔋 Valoarea metalelor încorporate în deșeurile electronice din 2022 este de 91 miliarde de dolari
🔋 Generarea de e-waste pe cap de locuitor este de 17,6 kg în Europa
🔋 33% din e-waste este reprezentat de dispozitive mici (jucării, cuptoare cu microunde, aspiratoare, țigări electronice)
🔋 5,1 milioane de tone de deșeuri electronice au fost expediate peste granițe în 2022, majoritatea către țările cu venituri medii și mici
TECH TRENDS
De ce nu vei avea acces la produsele AI Meta și Apple
Cu cât avansează AI-ul, cu atât Europa devine un teren minat pentru marile companii tech.
Meta și Apple au anunțat că nu își vor lansa noile produse AI în Uniunea Europeană, din cauza reglementărilor stricte și impredictibile. Decizia a stârnit multe întrebări și îngrijorări în rândul utilizatorilor europeni, care așteptau cu nerăbdare aceste inovații.
Meta pregătește un supermodel AI, capabil să înțeleagă și să genereze texte, videoclipuri, audio și imagini. Toutși, compania consideră reglementările GDPR prea stricte și deocamdată nu vrea să-și asume amenzile uriașe, în cazul în care le-ar încălca.
De asemenea, Apple a anunțat că noul său Apple Intelligence va fi disponibil doar în SUA. Compania vrea să evite Legea Piețelor Digitale, care încearcă să prevină monopolurile tech și care i-a obligat să-și schimbe politicile App Store.
Între timp...
⚡ Cantitatea uriașă de baterii ar putea alimenta întregul sistem energetic al României. Tesla a semnat un contract record pentru livrarea de baterii Megapack, oferind 15,3 GWh companiei Intersect Power din SUA. Bateriile vor sprijini centralele de energie regenerabilă și vor asigura livrarea flexibilă a electricității.
🚗 Ford crede că momentan mașinile electrice nu-s la mare căutare. Așa că a decis să investească 2,3 miliarde de dolari în modernizarea fabricii din Oakville, pentru noile camionete Super Duty cu motoare V8.
RECOMANDARE DE WEEKEND
„Not So Pretty”
Dacă ești curios cum arată aspectele întunecate și mai puțin cunoscute al industriei beauty, îți recomand serialul „Not So Pretty".
Serialul documentar are 4 episoade prin care explorează pericolele ascunse din produsele cosmetice și de îngrijire personală, pe care le folosim zilnic.
Pe lângă experiențele șocante ale oamenilor afectați de diferite produse de machiaj, unghii, piele și păr - documentarul explică cum lipsa reglementărilor eficiente permite ca și în prezent, companiile să-și continue vânzarea produselor... chiar dacă acestea sunt nocive sau conțin chiar și substanțe cancerigene.